5 pomysłów na pyszne wrapy
Wrapy to przekąski idealne. Ich przygotowanie nie zajmuje wiele czasu, a są naprawdę przepyszne. Można je zjeść na zimno, bez użycia sztućców, więc świetnie sprawdzą się w podróży czy na imprezie. Żeby zrobić wrapy, potrzebujemy tortilli – meksykańskich placków z mąki, które możemy zrobić samodzielnie lub kupić w supermarkecie, np. Kauflandzie. Możemy użyć do nich naszych ulubionych warzyw, sosów czy mięsa. Wrapy można też przygotować w wersji wegetariańskiej lub wegańskiej. Wybór jest bardzo duży, ogranicza nas tylko kreatywność. Podpowiadamy co może znaleźć się wewnątrz wrapów.
Chrupiące wrapy paprykowe z grilla
Przygotuj dojrzałe awokado, paprykę żółtą i czerwoną, cytrynę, rukolę oraz placki tortilli K-classic. Awokado należy przepołowić, usunąć pestkę, wybrać miąższ, dodać sok z cytryny i zrobić puree, a następnie doprawić. Papryki należy pokroić na małą kostkę, a rukolę umyć i porwać na kawałki. Placki tortilli trzeba posmarować puree z awokado i włożyć do środka warzywa, a następnie zawinąć. Wrapy należy grillować przez ok. 5-8 minut z każdej strony.
Wrapy z kurczakiem i guacamole
Guacamole to pyszny i zdrowy dip z awokado, który świetnie się sprawdzi wewnątrz tortilli. Przygotujesz go ze zgniecionego awokado z dodatkiem pomidora, soli, pieprzu i soku z cytryny. Tak przygotowane guacamole nałóż na placki tortilli. Następnie dodaj kawałki smażonego kurczaka, ser oraz pokrojone w kostkę pomidory i cebulę. Placki zwiń w rolkę.
Wrap z mięsem wołowym i warzywami
Na plackach tortilli ułóż liście sałaty rzymskiej, dodaj smażone lub grillowane kawałki mięsa wołowego, a także kawałki cebuli i papryki. Wołowina dobrze komponuje się z klasycznym, kremowym sosem ranch, który możesz samodzielnie przygotować na bazie majonezu, śmietany i mleka. Wrapy zawiń i grilluj przez 5-8 minut. W ten sposób uzyskasz przekąskę rodem z kuchni Tex-Mex.
Wrap z krewetkami i awokado
Przygotuj sos czosnkowy – do ½ szklanki jogurtu dodaj 2 ząbki czosnku, sól, pieprz i ½ szklanki majonezu. Na placki tortilli nałóż pokrojone w kostkę pomidory, awokado (możesz także przygotować z niego guacamole) i podsmażone krewetki. Polej wszystkie składniki sosem czosnkowym. Wrapy podawaj w formie rolki.
Wrap wegetariański z hummusem i warzywami
Idealna propozycja dla miłośników kuchni roślinnej. Pokrój ogórki, pomidory i papryki. Posmaruj placki tortilli hummusem (możesz go przygotować samodzielnie z ciecierzycy), ułóż liście sałaty i dodaj pokrojone warzywa. To smakowite danie, które świetnie sprawdzi się wiosną i nie tylko.
Wrapy to pyszna i prosta w przygotowaniu przekąska. Można je podawać w dowolnych kombinacjach, z naszymi ulubionymi składnikami! Warto poeksperymentować w kuchni i stworzyć wariant, który odpowiada nam najbardziej.